Strome přispěl hattrickem k výhře 8:5 nad Red Wings

Pokud si Blackhawks letos uvědomují, že k vítězství potřebují hlavně pevnou obranu a odehrát zápasy, ve kterých padá málo branek, tak ve středu v Detroitu na tohle přikázání pozapomněli. V utkání dvou tradičních týmů viděli diváci celkem 13 gólů, a protože jedna čtyřbranková třetina by Chicagu na výhru nestačila, je dobře, že takové proti Red Wings sehráli hned dvě. Domácí přitom začali slibně a deset minut Chicago k ničemu nepustili, jenže jejich snaha narážela na připraveného brankáře Fleuryho. A když Kubalík svou 10. trefou v sezoně zakončil zblízka přečíslení, obraz hry se úplně otočil. Strome proměnil pohlednou souhru v přesilovce, pak povedenou střelou po otočce Kanea zvýšil a ještě před přestávkou nabídl Laffertymu první gól za Chicago. Pro posilu z Pittsburghu to byla první trefa po téměř dvou letech (!), tehdy se prosadil také proti Detroitu. Náskok 4:0 sliboval pohodlný zbytek zápasu, jenže Red Wings začali nepříjemně dotahovat. Bývalý hráč Hawks Suter jen několik vteřin před druhou přestávkou snížil ranou, při které měl Fleury úplně zakrytý výhled, už na rozdíl jediné branky, ale následně hosté využili jeho dalšího vyloučení a znovu odskočili. Po teči střely Setha Jonese se Strome radoval ze svého prvního hattricku v kariéře. Detroit se sice ještě dvěma zásahy znovu dotáhl, ale chybu Leddyho potrestal Hagel a bylo hotovo. Dvěma góly se na výhře podílel DeBrincat a s 26 zásahy je čtvrtým nejlepším střelcem NHL. „Naposledy jsem dal hattrick během Memorial Cupu v roce 2017, už je to dávno. Posledních 12 nebo 13 zápasů se cítím dobře, daří se mi sbírat body a připomenout si, že tu se mnou podepsali smlouvu z nějakého důvodu. Pořád se to snažím potvrzovat,“ řekl Dylan Strome, kterého se Chicago pokouší delší dobu vyměnit a z posledních 8 zápasů má teď pěknou bilanci 4+5. „Neměl jsem z toho dobrý dojem, ale kluky dneska nic nezlomilo. Pořád jsme makali a když Detroit udělal chyby, tak jsme je využili,“ hodnotil krátce trenér King. Doplněno: Útočník Brett Connolly byl zapsán na listinu volných hráčů.

Blackhawks nedali v Coloradu ani gól a prohráli 0:2

Těžký zápas v Coloradu dopadl výsledkem podle předpokladů a po čtyřech výhrách nyní čekají hráči Hawks na vítězství už také čtyři zápasy. Za svůj výkon proti špičkovému týmu Avalanche se nicméně Chicago nemusí stydět. Blackhawks měli povedený vstup do zápasu, který vygradoval překvapivou šancí pro pracovitého obránce de Haana, jenže tváří v tvář si na Francouze nepřišel. První třetina skončila bez branek a přestože se v tu chvíli zápas jevil vyrovnaný a otevřený, postupně si Colorado vypracovalo převahu. Ve výborné formě se předvedli oba brankáři a zatímco Francouz potřeboval na druhou nulu v řadě 24 zákroků, Fleury pochytal celkem 27 střel. Utkání rozhodla pohotová přesilovková trefa Kadriho ve 32. minutě a když se později před brankářem Hawks objevil volný Rantanen, opět Fleurymu chyběl kousek k tomu, aby inkasovanému gólu zabránil. Dvoubrankové manko už při tomto rozložení sil výrazné, Hawks už v závěru vyloženě nezahrozili a Colorado se mohlo radovat z 16. výhry na domácím ledě v řadě. „Udělali jsme jen pár chyb, ale proti takhle silnému soupeři je to znát. Hráli jsme dobře a taky měli svoje šance. Neřekl bych, že jsme si mysleli, že to půjde samo, ale v několika momentech jsme trochu polevili a oni to hned využili,“ pověděl trenér King. „Myslím, že to byl vyrovnaný zápas. Věděli jsme, že jim nesmíme nabídnout moc šancí a že je potřeba to odbojovat. Dvě a půl třetiny se nám tohle dařilo, jen škoda, že na konci už jsme neměli dost energie, abychom zkusili srovnat skóre,“ doplnil Patrick Kane. Doplněno: V minulém utkání se brankář Lankinen zranil a měl by být několik týdnů mimo hru.

Bojovný výkon v odvetě s Minnesotou stačil jen na bod

Zatímco v pátek hrálo Chicago proti Minnesotě druhé housle, sobotní odveta nabídla jinou písničku. Blackhawks přidali v nasazení a první třetina se jim povedla. Tedy skoro celá – po pěkně sehrané přesilovce, kdy DeBrincat uklidil puk do sítě po přihrávce Setha Jonese, měli hosté tři minuty před přestávkou dvoubrankový náskok. Jenže Toewse po skvělém průniku obranou Wild Kahkonen vychytal, vzápětí byl vyloučen Gustafsson a Eriksson Ek z dorážky rychle vrátil Minnesotu zpátky do utkání. Domácí celek byl po přestávce nabuzený a Lankinena zasypal dvaceti střelami, ale finský brankář Blackhawks našel fantastickou formu a dlouho držel svůj tým ve vedení. Na další přesilovkovou trefu Kaprizova už však neměl nárok a přestože důrazný Borgström svým druhým gólem v utkání dotlačil Chicago opět blíže k vítězství, Minnesota při powerplay brzy znovu srovnala. V prodloužení vyznělo několik dobrých šancí na obou stranách naprázdno než se po přihrávce Greenwaye prosadil zblízka Foligno a zajistil druhý bod Minnesotě. Blackhawks předvedli bojovný výkon, podpořený skvělým Lankinenem a obětavou prací při oslabení, na víc než bod to ale nakonec nestačilo. „Úplně jiný tým než včera, mám z našeho výkonu a snahy velkou radost. Mohli jsme mít trochu víc štěstí, ale takový je hokej. Bod bereme, na tomhle se dá stavět,“ pověděl kouč King. Henrik Borgström se vrátil do sestavy a hned se radoval ze své třetí a čtvrté letošní branky. V sestavě naopak chyběli po zranění ve včerejším utkání Khaira se Stillmanem.

Chicago prohrálo s Minnesotou jasně 1:5

Několik dní volna Blackhawks neprospělo a s letos velmi dobře hrající Minnesotou prohráli jednoznačně 1:5. Hned ze začátku dostali domácí výhodu přesilové hry, ve které si však nic moc nepřipravili, a naopak brzy po návratu vyloučeného Foligna na led prohrávali. Ani další přesilovkou, už za stavu 0:2, si Chicago nepomohlo k tomu, aby mu zápas neprotekl mezi prsty, a protože ještě před přestávkou prostřelil Fleuryho vcelku lacině bývalý hráč Hawks Ryan Hartman, dokráčela si Minnesota pro pohodlné vítězství. Hokejisté Wild byli od začátku aktivnější a důraznější, zatímco domácím chyběla někdy přesnost, někdy více energie a na tom mnoho nezměnily ani rvačky Stillmana a Entwistlea. Po trefě Addisona vystřídal Fleuryho Lankinen, který nestačil jen na zakončení Duhaimea do odkryté branky, v tu chvíli už ale bylo dávno rozhodnuto. Kahkonena připravil pět minut před koncem o čistém konto Dylan Strome, když po šikovné akci Kanea využil škobrtnutí brankáře Wild a svým čtvrtou gólem v sezoně alespoň zmírnil skóre. „Nečekal jsem to. Myslel jsem si, že do zápasu vletíme, měli jsme dost odpočinku a času na to, abychom potrénovali. Věděli jsme, že budeme hrát proti velmi dobrému týmu, ale měl jsem za to, že jsme nachystaní. Jenže hned od prvního buly na nás nastoupili, vyhrávali souboje a ukázali nám, proč jsou jedním z nejlepších týmů v lize. Byli jsme ospalí, nesoustředili jsme se,“ lamentoval trenér Derek King. Do sestavy se po covidu kromě Stroma vrátili také Dach a Seth Jones.

Vynikající Fleury vychytal pro Blackhawks bod v Seattlu

Blackhawks sice v Seattlu dvakrát vedli, jenže zápas je nezastihl v dobré formě a jen díky fantastickému výkonu brankáře Fleuryho získali bod za porážku v nájezdech. Chicago nastoupilo do utkání po sérii čtyř výher v řadě, zatímco Kraken čekal na vítězství více jak měsíc. Přesto hlavně ve druhé půlce zápasu měli domácí výraznou převahu a Fleury se musel překonávat při jedné šanci soupeře za druhou. V oslabení parádně chytil střelu McCanna a nejlepšímu střelcu Seattlu posléze sebevědomě zneškodnil i trestné střílení. V závěru základní hrací doby i v prodloužení, kde se Chicago v podstatě jen bránilo, přidal Fleury několik dalších nadstandardních zákroků, jenže v nájezdech Toews s Kanem neuspěli a po proměněných pokusech Donata a Donskoie se z první výhry po delší době radoval Kraken. Fleuryho 35 zásahů, 10. gól Hagela v sezoně, ani pěkná trefa Kubalíka po výborné práci Gustafssona Chicagu nakonec nestačily na víc než jen na bod. „Bod bereme a rychle mizíme do letadla, než si to někdo rozmyslí. Nehráli jsme dobře, ale Fleury byl naštěstí ve formě a ten bod nám vychytal. Měli jsme pár povedených chvilek, jenže jsme taky udělali hodně chyb a působili jsme unaveným dojmem. Hodně lidí se nám vrací po covidu, zápasy jdou rychle po sobě a do toho cestování, postupně se to sečte. Probereme to a uvidíme, co bude nejlepší, možná pár dní volna pomůže,“ zhodnotil trenér Derek King. Do sestavy se místo Galvase vrátil uzdravený obránce McCabe a Lukase Reichela, kterého Hawks poslali zpátky na farmu v AHL, nahradil Hardman. Kubalík se trefil potřetí v řadě a protože přidal i jednu asistenci, mohl se radovat ze svého 100. bodu v NHL. Po 163 zápasech má na kontě 56 branek a 44 přihrávek.

Kurashev rozhodl prodloužení, trefili se i Kane s Kubalíkem

V noci na pátek se Chicago nad domácím ledě utkalo s Montréalem a ještě před začátkem zápasu klub ocenil Andrewa Shawa, dvojnásobného vítěze Stanleyho poháru, který svou kariéru nedávno ukončil kvůli zdravotním problémům a v NHL odehrál téměř 550 střetnutí právě za Blackhawks a Canadiens. V samotném utkání mělo Chicago výborný vstup, v první třetině svého soupeře prakticky k ničemu nepustilo a když Kubalík proměnil akci po pěkné přihrávce Toewse, dostali se domácí do vedení. Po přestávce se však obraz hry otočil a Montréal svůj zlepšený výkon přetavil ve dva góly: nejprve srovnal z dorážky obránce Petry a Fleuryho pak v přesilovce překonal střelec Hoffman. Jenže utkání Blackhawks nakonec zvládli. Na začátku třetí části se z gólu po delší odmlce radoval Patrick Kane, když v přesilovce nachytal Montembaulta, nicméně další šance zůstaly nevyužity. A protože ani slibnou přesilovku krátce před koncem Chicago neproměnilo, rozhodlo o vítězi prodloužení. V něm měli puk na hokejkách Canadiens, jenže si šanci nevytvořili a naopak udeřilo z první příležitosti na druhé straně. Kurashev na hraně ofsajdu šikovně převzal puk a natlačil se do branky, kde po srážce s obráncem a gólmanem nakonec kotouč doklouzal za čáru. Neobvyklá situace skončila u videa, rozhodčí však oba sporné momenty posoudili ve prospěch domácích a švýcarský útočník tak vítěznou trefou potěšil komentátora Eddieho Olczyka. „Mám radost, že to vyšlo pro nás. Několikrát už jsem zažil, že to bylo naopak a prohráli jsme nějakým podivným způsobem, a tohle bylo určitě fajn. Ve druhé třetině jsme polevili, ale zabojovali jsme a zlepšenou hrou jsme je už ve třetí části do ničeho moc nepustili,“ radoval se trenér Derek King. Doplněno: Lukas Reichel se ve své premiéře rozhodně neztratil a během 16 minut zaznamenal tři střely a jeden blok. Poprvé za Chicago nastoupil i Sam Lafferty a za 15:17 si připsal dvě střely a dva hity. Ze sestavy vypadli kvůli covidu Strome s Dachem, naopak se vrátil Gustafsson.

Blackhawks povolali z AHL Lukase Reichela

Útočník Lukas Reichel (19) je dalším hráčem, který se může těšit na svou premiéru v NHL. Blackhawks německého hokejistu, kterého si vybrali předloni v 1. kole, povolali do hlavního týmu a zdá se, že by Reichel mohl odehrát svůj první zápas za Chicago už v noci na pátek proti Montreálu. Na farmě v Rockfordu hraje Reichel ve výborné formě, když byl vyhlášen hráčem minulého týdne AHL poté, co ve dvou zápasech nasbíral 6 bodů (3+3). Celkem za IceHogs nastoupil do 20 utkání, ve kterých nastřílel 11 branek a na 9 přihrál. Od Reichela si klub hodně slibuje a dá se proto předpokládat, že v sestavě dostane šanci vedle talentovaných spoluhráčů, zřejmě na centru v jednom útoku s Patrickem Kanem. Podobně jako Galvas má i Reichel dost zkušeností z dospělého hokeje, když před odchodem do Ameriky působil dvě sezony v Eisbärenu Berlín. Pokud za Chicago do konce sezony neodehraje alespoň 10 zápasů, nováčkovská smlouva se mu protáhne o jeden rok, a podle zpráv ze zámoří Hawks uvažují tímto směrem. Trenér Derek King uvedl, že by se Reichel měl po několika utkáních opět vrátit do AHL, kde tuto sezonu nejspíš dohraje. V tuhle chvíli se ale může nadaný útočník chystat na svůj debut v dresu Blackhawks. Doplněno: Brankář Lankinen byl po covidu k dispozici už pro zápas v Columbusu, stejně tak se vrací Gustafsson. Útočnicí Gabriel, Hardman a Slavin byli spolu s brankáři Morrisem a Söderblomem odesláni do Rockfordu.

Oslabené Chicago zvítězilo v Columbusu, skvělý debut Galvase

Na první bod v NHL si sice ještě český obránce Jakub Galvas musí počkat, jinak ale v noci na středu prožil parádní debut v nejslavnějšího hokejové soutěži světa. Kvůli covidu ze sestavy vypadli klíčoví obránci Seth Jones s McCabem, které nahradili právě Galvas s Calebem Jonesem, a zadáci Blackhawks se jako celek s těžkou situací porvali na výbornou. Galvas dostal od trenérů velkou důvěru, když na ledě strávil celkem 23:40 (z toho téměř sedm minut v přesilovkách), během kterých zaznamenal jednu střelu, dva bloky a +1. Před odchodem do zámoří působil dva roky v A-týmu Olomouce, potom dva roky ve finské lize za Jukurit a v Rockfordu letos nastoupil do 20 utkání (1+5 a tři menší tresty). Zápas s Columbusem, který měl být hlavně o návratu Setha Jonese, ale nakonec nebyl ani jen o debutu mladého českého hokejisty. Druhou výhru Hawks v řadě podpořil 24 zákroky brankář Fleury, mezi střelce se kromě dvougólového DeBrincata zapsali i zkušení zadáci Murphy s de Haanem a gólům vždy předcházela vynikající práce spoluhráčů. DeBrincat vyrovnával sám před Korpisalem po výtečné přihrávce Stillmana, de Haan přesnou střelou k tyči proměnil skvělou práci Kurasheva a doma výborně hrající Murphy zakončil pohlednou kombinaci s Kanem a Toewsem. V závěru sice Nyquist potrestal chybu Stromea ve vlastním oslabení, výhru už ale Chicago uhájilo. „Řeknu vám upřímně, že mě hodně překvapilo, jak dobře to odehrál. V Rockfordu jsme spolu byli jen chvíli, ale vím, že hrál chytře a klidně a měl dobrý pohyb. Dneska si s tím poradil skvěle, neměl to lehké,“ chválil Galvase trenér Derek King. „Pokaždé je to výjimečný zápas, když hrajete před svou rodinou. Nestává se to tak často, jak bych si přál,“ pověděl Murphy, který v Columbusu strávil své mládí, a dodává: „Program je nahuštěný, proto je potřeba, abychom se vyvarovali výpadků a pokusili se naskočit na vítěznou vlnu.“

Blackhawks překvapili Vegas 2:1

Brankář Marc-André Fleury se poprvé od výměny z Vegas představil na ledě Golden Knights jako soupeř a těšit se může z nepříliš očekávané výhry 2:1. Už v 15. minutě jej sice zaskočila střela obránce Huttona, jenže dalších 30 střel Fleury pochytal a Chicago zlomilo nelichotivou sérii šesti porážek v řadě. V 25. minutě totiž přečíslení zakončil pěknou střelou na Lehnerovu vyrážečku Khaira, který svůj povedený výkon podtrhl i 10 hity, a ještě ve druhé třetině uzavřel skóre obránce Stillman. Ten svůj první gól v sezoně otřel o soupeře a Lehner již nestihl proti sražené střele reagovat. V závěrečné dvacetiminutovce Chicago domácí celek k mnoha šancím nepustilo a soustředěným výkonem vybojovalo dva body. „Je to divný pocit. Sice tu mají nějaké nové hráče, ale s mnoha dalšími jsem hrával čtyři roky prakticky denně. Dobře je znám a oni to vědí,“ usmíval se v pohodě chytající Fleury. „Donutili jsme je hrát kolem nás, po mantinelech a do šířky. Často jsme je nepustili ke střele a pokud ano, tak jsme ji zblokovali a vyhrávali další souboje. Právě takový výkon nám přinese úspěchy,“ liboval si trenér Derek King.

Chicago prohrálo pošesté v řadě, Arizoně podlehlo 4:6

Dvakrát se sice hokejisté Blackhawks dokázali vrátit do zápasu, nakonec si ale do Arizony přijeli pro porážku 4:6. Herní projev sice nebyl vyloženě špatný, pomineme-li, že Chicago využilo až pátou přesilovku, a hosté svého soupeře přestříleli 36:26, jenže proti aktuálně nejslabšímu celku v soutěži i to bylo málo. Do první přestávky šli Coyotes s náskokem 2:0 také díky vynikajícími zákroku Vejmelky proti DeBrincatovi, Chicagu se však podařilo brzy srovnat. Ze vzduchu se šikovně trefil Dach a další protiútok zakončil po přihrávce Toewse Entwistle (toho Arizona před lety draftovala ve 3. kole, za Coyotes ale nikdy nenastoupil). Jenže uběhlo jen několik minut a Kessel připravil na počátku přesilovky snadný gól Boydovi. Arizona pak znovu odskočila, když do sítě zapadla střela Kellera a protože trenérská výzva kouče Kinga nenašla u rozhodčích pochopení, inkasovali Hawks v následujícím oslabení znovu. Po šťastné teči Toewse a pěkné trefě DeBrincata v přesilovce, kdy mu ze vzduchu přiklepl puk Strome, sice Chicago zabojovalo alespoň o bod, ale domácí už závěr zápasu zvládli. „Nemůžeme to být pořád jen my trenéři, abychom hráčům říkali, co a jak mají dělat. Viděl jsem, že jsou dveře do šatny zavřené, tak jsem tam ani nešel (a nechal na nich, ať si to vyříkají sami mezi sebou). Vím, že jsou z toho všichni frustrovaní. Nejdůležitější je, abychom nepřestávali věřit, že máme dobrý tým, že se z toho vyhrabeme a poskočíme v tabulce nahoru. Musíme prostě hrát jeden za druhého, jako tým,“ vyjádřil se po šesté porážce v řadě trenér Derek King. Na poslední chvíli ze sestavy kvůli covidu vypadli Hagel s Gustafssonem a nová posila z Pittsburghu Lafferty. Do hry se tak dostal obránce Beaudin, ale naskočil pouze na dvě střídání.

Nylander odchází k Penguins výměnou za Laffertyho

Útočník Alex Nylander (23) další starty v Chicagu nepřidá, klub jej ve středu vyměnil do Pittsburghu za jiného forvarda Sama Laffertyho (26). Nylander přišel k Blackhawks v létě 2019 z Buffala za obránce Jokiharjua a přestože si v první sezoně v novém dresu nevedl bodově zle (10+16 v 65 zápasech), nevyrovnanými výkony si vyloženě nezískal stálé místo v sestavě a slýchal častěji kritiku než slova chvály. V osmi zápasech playoff nebodoval, celou minulou zkrácenou sezonu vynechal kvůli těžkému zranění kolene a v Chicagu už na svého otce Michaela, který zde v 90. letech působil tři roky, nenaváže. Zatímco Nylander letos čekal na šanci na farmě v Rockfordu (8+4 ve 23 utkáních), příležitost dostávali opakovaně jiní jeho spoluhráči u IceHogs a dalo se proto očekávat, že hokejistu s končící smlouvou pošle klub při vhodné příležitosti pryč. Ani v Buffalu, kterého jej kdysi draftovali jako 7. celkově, ani v Chicagu Nylander svůj talent nedokázal naplno rozvinout, další možnost tedy dostane v Pittsburghu. Odtud Blackhawks náhradou získali Sama Laffertyho, kterého si Penguins vybrali ve 4. kole draftu 2014, a americký hokejista se z Brown University postupně prosadil až do NHL. Letos si v 10 zápasech připsal dva body za asistence a s Pittsburghem se loučí s celkovou bilancí 6+7 v 94 utkáních. Lafferty je bojovný křídelník s dobrým pohybem, od kterého se nedá očekávat žádná velká produktivita, ale spíš velké nasazení, důraz a poctivá práce při oslabení. Také jemu končí v létě smlouva, s platem 750 tisíc dolarů.

Blackhawks otočili zápas s Coloradem, získali ale jen bod

Utkání s Coloradem se pro Chicago nevyvíjelo moc dobře. Soupeř měl v první třetině převahu, kterou přetavil ve dvoubrankový náskok po trefách Johnsona s Newhookem. Po přestávce ale domácí zabrali a dostali se zpátky do utkání ve chvíli, kdy Toews zabojoval na brankovišti a svým čtvrtým gólem v sezoně snížil. Na začátku třetí třetiny měli Hawks výhodu dvojnásobné přesilovky a poradili si s ní na výbornou. Kane dvakrát našel DeBrincata a domácí kanonýr nedal parádními střelami Kuemperovi žádnou šanci, čímž se dotáhl na metu 20 zásahů v letošní sezoně. Jenže do vítězného konce už zápas Hawks nedovedli: nevinnou střelu Johnsona od mantinelu tečoval McCabe a v 52. minutě bylo srovnáno. V poslední vteřině a pak znovu v prodloužení mohl rozhodnout výborně hrající kapitán Toews, ale jeho šanci zastavila tyčka, stejně jako několikrát předtím pomohla na druhé straně Fleurymu. O výhru Avalanche se pak krásným gólem postaral talentovaný obránce Makar, když se snadno zbavil Dacha a blafákem překonal i domácího brankáře. „V první třetině jsme nehráli zle, jen jsme na začátku udělali pár chyb. Dali jsme si na ně potom větší pozor a s jedním z nejlepších týmů v lize jsme sehráli vyrovnanou partii,“ hodnotil trenér King. „Udělal to pěkně a zítra poběží tahle akce v televizi pořád dokola. Ale tak to prostě je, tihle hráči patří mezi absolutní světovou špičku, nějaké šance si vždycky vytvoří a jde o to, abychom jim toho dovolili co nejméně. A myslím, že se nám to celkem dařilo,“ doplnil obránce de Haan k vítěznému gólu Makara.

Chicago doma podlehlo Calgary 1:5

Ani druhý novoroční zápas Chicagu hrubě nevyšel. Alex DeBrincat sice zakončil pěknou souhru s Kanem a zajistil Hawks vedení, jenže další branku už domácí nepřidali a nakonec prohráli jasně 1:5. První třetina přitom nenasvědčovala tomu, že by si Flames měli připsat snadné body, jenže ve druhé části nabídlo Chicago svému soupeři tři přesilovky a nováček v brance Arvid Söderblom musel čelit 26 (!) střelám. V utkání zaznamenal celkem 37 zákroků a ve třetí třetině dlouho držel naděje Hawks – třeba když zvládl trestné střílení Dubého. Calgary však tou dobou vedlo 3:1 po snadné trefě Lindholma v přesilovce a především gólu Lewise v oslabení, po kterém dostali hosté zápas už úplně pod kontrolu. Söderblom nejprve zlikvidoval brejk, jenže Flames se vzápětí dostali do další velké šance, kterou jim ostudným bráněním nabídli Gustafsson s Kanem. Druhý jmenovaný sice mohl svou chybu ještě napravit, jenže dvakrát trefil tyčku a na body mělo Chicago opět hodně daleko. „V minulém utkání nebyla snad polovina našich hráčů na zápas vůbec připravená. Tentokrát to ještě byli tři nebo čtyři, ale to si prostě nemůžeme dovolit. Nechci nikoho jmenovat, oni to vědí a vyjasníme si to. Dřív jsme si dokázali v problémech poradit líp. Upozorňovali jsme hráče na to, abychom se vyvarovali vyloučení a nechodili na trestnou. A co se stane ve druhé třetině, když je to vyrovnané a možná jsme i kousek lepší a uděláme tři fauly? Raz dva a je to. Asi jsme polevili v koncentraci, jenže takhle to nejde,“ lamentoval trenér King. „Můžeme se vymlouvat pořád dokola, ale je jedno, jestli jsme rozehraní nebo ne, prostě jsme nepodali dobrý výkon. Včera nám to vůbec nešlo a i když to dneska bylo lepší, pořád jsme nasekali hodně chyb a gólmana v tom nechali. Nabídli jsme jim velké šance a vždycky to potom dopadne takhle, soupeři jsou dobří a využijí to,“ řekl Alex DeBrincat.

Blackhawks v Nashvillu propadli 1:6

Souhrou okolností kolem covidu-19 si mohli hokejisté Blackhawks užít prodlouženou vánoční přestávku, dvoutýdenní pauza se ale na jejich výkonu hodně podepsala a do Nového roku tak Chicago nakročilo debaklem v Nashvillu 1:6. Predators byli rozehraní, v dobré pohodě a výborným začátkem si usnadnili práci. Hawks scházeli tradiční brankáři Fleury s Lankinenem a přestože náhradníci Delia se Söderblomem, který nastoupil poprvé v NHL, při obdržených gólech vyloženě nechybovali, trenéři jistě očekávali víc než aby oba jmenovaní shodně inkasovali hned z první střely. Delia vydržel v brance jen první třetinu, ve které čelil sedmi střelám, a za stavu 0:3 ho nahradil Söderblom. Chicago sice svého soupeře výrazně přestřílelo, jenže Predators skórovali na začátku každé ze tří třetin a Blackhawks jim situaci hodně usnadnili. V pěkně sehrané přesilovce za stavu 0:2 se mohli hosté vrátit do hry, žádná kombinace však ke gólu nevedla a ještě před přestávkou Nashville odskočil do tříbrankového trháku. Výborně chytajícího Sarose nakonec překonal jen pěknou střelou z pravé strany Kurashev, celkově ale Hawks hráli druhé housle a prohráli jasně 1:6, ačkoliv to byl právě domácí brankář, který se o výrazný rozdíl ve skóre zasloužil především. „Nemyslím si, že bychom odehráli nějak výrazně špatný zápas. Líbil se mi začátek, kdy jsme měli dobrý pohyb a byli často na puku. Připravili jsme si šance, ale žádnou jsme neproměnili, zatímco oni ano,“ hodnotil smířlivě trenér Derek King. „Podle mě hrálo Chicago dobře, odmakali to. Měli jsme štěstí v tom, že s tím výkonem, který jsme předvedli, asi jinak moc úspěchů neuděláme. Ale někdy se to tak sejde, dávali jsme góly v pravou chvíli,“ přitakal domácí kouč John Hynes. „Už když jsem byl malý kluk, tak jsme snil o tom, že si v NHL někdy zahraju. Bavilo mě to, i když to bylo náročné. Celkově z toho mám ale dobrý pocit, povedlo se mi pár zákroků,“ pověděl Arvid Söderblom, který do Chicaga přišel před sezonou ze Skellefteå a zatím se rozkoukával na farmě v Rockfordu. Doplněno: Po zranění se do sestavy vrátili útočník Jujhar Khaira.